Cursusaanbod

 

Licht leven, licht sterven

In deze training mediteren we op de dood. Naast traditionele boeddhistische meditaties (maranasati) verkennen we dit thema met eigentijdse reflecties, uitwisseling en oefensuggesties voor thuis. Zo vergroten we het bewustzijn van onze sterfelijkheid en raken we er steeds meer mee vertrouwd. Naast inzicht in de gelaagdheid van het stervensproces ontwikkelen we compassie en andere hartkwaliteiten naar een leven met sterven. We onderzoeken niet alleen onze relatie met de dood, maar staan ook stil bij de vraag over zingeving: waar geef ik nu mijn tijd en energie aan? De lessen van de Boeddha gaan over het pad naar het doodloze, het ervaren van ultieme vrijheid. Wat wordt daarmee bedoeld en hoe kan dit een leidraad zijn voor ons dagelijks leven?       

Deelnemers ontvangen alle begeleide meditaties in audio en een syllabus met interessante artikelen, alle gebruikte citaten en gedichten. Deze cursus is geschikt voor iedereen met enige ervaring met meditatie.  

  • Locatie: Enschede 
  • Tijd: 6 x op een ochtend (10.30-12.30) of avond (19.30-21.30)
  • Start cursus: zie Agenda 
  • Kosten: 240 euro (Voor studenten en uitkeringsgerechtigden is een aangepast tarief mogelijk in overleg met Joost)
  • Begeleiding: Joost van den Heuvel Rijnders 
  • Info en aanmeldingjoost@inzichtmeditatie.com  

Basiscursus Leren Mediteren

Voorlopig worden er geen nieuwe basiscursussen gegeven. Enige ervaring met meditatie is voor het deelnemen aan het aanbod van SIT wel gewenst. Wellicht heb je een mindfulness training gevolgd of ben je vertrouwd met een andere vorm van meditatie. SIT organiseert een paar keer per jaar een proefles voor iedereen die laagdrempelig kennis wil maken met meditatie. Een proefles bestaat uit uitleg over inzichtmeditatie, het vinden van een goede zithouding en een korte zit- en loopmeditatie. Natuurlijk is er ook gelegenheid tot het stellen van vragen. Kijk op de Agenda voor de mogelijkheden. 

Hieronder een rij een aantal mogelijkheden op kennis te maken met meditatie:

 

Wekelijkse meditatieavond op dinsdag

Het afgelopen half jaar hebben we tijdens de doorgaande avonden op dinsdag gemediteerd in De Drukkerij. Met een kleine, maar zeer toegewijde groep, hebben we het goed samen. Toch hebben we besloten per september 2024 te gaan stoppen met het aanbieden van meditatieavonden. Organisatorisch is het uitdagend om alle dinsdagavonden te voorzien van een begeleider. 

 

Maandelijkse meditatieochtend op zondag

Na de zomer gaan we maandelijks een stilte-ochtend op zondag aanbieden. We maken dan gebruik van de Ruimte voor Balans en mediteren van 09.00-11.30.
Op deze ochtend mediteren we samen, in stilte, met een korte inleiding en af en toe een aanwijzing. Na afloop is er gelegenheid om samen informeel een kopje thee te drinken en bij te praten. 

Op dinsdagavond is er van 19.30 uur tot 21.30 uur gelegenheid te mediteren voor mensen die bekend zijn met inzichtmeditatie, bijvoorbeeld door deelname aan de  basiscursus of een mindfulnesstraining.
Met anderen samen mediteren wordt door veel mensen als inspirerend en stimulerend ervaren. Na afloop van de meditatie is er mogelijkheid ervaringen uit te wisselen en/of vragen te stellen. Kijk in de agenda voor de precieze data en aanmelding (er is geen vrije inloop).

  • Tijden: 9.00 (inloop 08.30) – 11.30 (thee tot 12.00). Op deze ochtend mediteren we samen, in stilte, met een korte inleiding en af en toe een aanwijzing. Na afloop is er gelegenheid om samen informeel een kopje thee te drinken en bij te praten.  
  • Kosten: 15 euro. Je aanmelding is definitief na ontvangst van de betaling. Bij verhindering schuift je aanmelding door naar de volgende stilte ochtend.  
  • Locatie: Ruimte voor Balans.  Na aanmelden ontvang je een mailtje met alle praktische informatie.