Cursusaanbod

ochetn

Licht leven, licht sterven

In deze training mediteren we op de dood. Naast traditionele boeddhistische meditaties (maranasati) verkennen we dit thema met eigentijdse reflecties, uitwisseling en oefensuggesties voor thuis. Zo vergroten we het bewustzijn van onze sterfelijkheid en raken we er steeds meer mee vertrouwd. Naast inzicht in de gelaagdheid van het stervensproces ontwikkelen we compassie en andere hartkwaliteiten naar een leven met sterven. We onderzoeken niet alleen onze relatie met de dood, maar staan ook stil bij de vraag over zingeving: waar geef ik nu mijn tijd en energie aan? De lessen van de Boeddha gaan over het pad naar het doodloze, het ervaren van ultieme vrijheid. Wat wordt daarmee bedoeld en hoe kan dit een leidraad zijn voor ons dagelijks leven?       

Deelnemers ontvangen alle begeleide meditaties in audio en een syllabus met interessante artikelen, alle gebruikte citaten en gedichten. Deze cursus is geschikt voor iedereen met enige ervaring met meditatie.  

 • Locatie: Enschede 
 • Tijd: 6 x op een ochtend (10.30-12.30) of avond (19.30-21.30)
 • Start cursus: zie Agenda 
 • Kosten: 240 euro (Voor studenten en uitkeringsgerechtigden is een aangepast tarief mogelijk in overleg met Joost)
 • Begeleiding: Joost van den Heuvel Rijnders 
 • Info en aanmeldingjoost@inzichtmeditatie.com  

Basiscursus Leren Mediteren

Voorlopig worden er geen nieuwe basiscursussen gegeven. Enige ervaring met meditatie is voor het deelnemen aan het aanbod van SIT wel gewenst. Wellicht heb je een mindfulness training gevolgd of ben je vertrouwd met een andere vorm van meditatie. SIT organiseert een paar keer per jaar een proefles voor iedereen die laagdrempelig kennis wil maken met meditatie. Een proefles bestaat uit uitleg over inzichtmeditatie, het vinden van een goede zithouding en een korte zit- en loopmeditatie. Natuurlijk is er ook gelegenheid tot het stellen van vragen. Kijk op de Agenda voor de mogelijkheden. 

Hieronder een rij een aantal mogelijkheden op kennis te maken met meditatie:

 • Mindfulness Training, geschikte trainers in Enschede: 

Marlien van Berkel https://www.thinkpinkmindfulness.nl/     

Joost van den Heuvel Rijnders https://www.joost-meditatie.nl/

 • Online, oefenen op een zelfgekozen tijdstip, bij het platform 30NOW. Twee gratis initiatieven:

Introductiereeks met Guido Scholte, heldere uitleg over meditatie en de kans om het zelf te ervaren. Info: https://www.30now.nl/lerenmediteren/   

Mediteren leren en ervaren in 30 dagen met stapsgewijze begeleiding van Joost van den Heuvel Rijnders of Mariëtte Verhoef. Info: https://www.30now.nl/30dagen/ 

 

Wekelijkse meditatieavond op dinsdag

Op dinsdagavond is er van 19.30 uur tot 21.30 uur gelegenheid te mediteren voor mensen die bekend zijn met inzichtmeditatie, bijvoorbeeld door deelname aan de  basiscursus of een mindfulnesstraining.

De avond ziet er als volgt uit: half uur zitmeditatie, half uur loopmeditatie, gevolgd door half uur zitmeditatie. Met anderen samen mediteren wordt door veel mensen als inspirerend en stimulerend ervaren. Na afloop van de meditatie is er mogelijkheid ervaringen uit te wisselen en/of vragen te stellen. Kijk in de agenda voor de precieze data.

Je hoeft je niet op te geven voor deze avond. Gewoon komen (rond 19.15) als je zin hebt. Deze avond is niet geschikt voor beginners, kennismaking met inzichtmeditatie kan middels de basiscursus of de mindfulnesstraining.

 • Locatie: Enschede
 • Tijden: 19.30-21.30 Iedere dinsdag, voor de schoolvakanties geldt: zie agenda
 • Kosten: 10 euro (dit is een richtlijn, minder of meer geven kan ook)

Verdiepingsochtenden in Enschede

Een meditatieochtend is een miniretraite en een mooie gelegenheid om je meditatie te verdiepen door wat langer te mediteren en je te laten inspireren door verschillende leraren die hun kennis en ervaring meebrengen. Een meditatieochtend bestaat uit begeleide zit- en loopmeditaties en uitwisseling. 

 • De meditatieochenden die gepland zijn kan je vinden in de agenda.
 • Kosten: per ochtend: 15 euro + een donatie voor de begeleiding.
 • Opgave bij Joost van den Heuvel Rijnders: joost@inzichtmeditatie.com