Cursusaanbod

Voor alle activiteiten geldt: telefonisch of via de mail (inzichtmeditatie@outlook.com) opgeven, tenzij anders vermeld wordt. Mocht het cursusbedrag een probleem zijn neem dan contact op.

Basiscursus Leren Mediteren
Mediteren dkun je leren! Voor hen die niet bekend zijn met inzichtmeditatie is er de basiscursus waarbij je leert te mediteren. De cursus is dus gericht op de praktijk, maar er wordt ook kort aandacht besteed aan de theorie. Tijdens de bijeenkomsten zullen er begeleide zit- en loopmeditaties plaatsvinden die we achteraf bespreken. Daarnaast zullen er periodes zijn waarbij we in stilte leren mediteren. Er zal aandacht worden besteed aan het vinden van een gezonde meditatiehouding die passend voor je is.
Deelnemers krijgen een cd met begeleide meditatie, zodat men thuis ook kan oefenen.

 • Locatie: Enschede
 • Tijd: 6 x op woensdagavond 19.30-21.30
 • Start cursus 1: 12 september, andere data zijn 19/9, 26/9, 3/10, 10/10, 17/10
 • Kosten: 110 euro (80 euro voor studenten en uitkeringsgerechtigden) incl. boek en cd.
 • Begeleiding: Nellie Tankink 
 • Info en opgave: ntankink@hotmail.com

Wekelijkse meditatieavond op maandag 
Op maandagavond is er van 19.30 uur tot 21.30 uur gelegenheid te mediteren voor mensen die bekend zijn met inzichtmeditatie, door bijvoorbeeld de basiscursus gevolgd te hebben. De avond ziet er als volgt uit: half uur zitmeditatie, half uur loopmeditatie, gevolgd door half uur zitmeditatie. Met anderen samen mediteren wordt door veel mensen als inspirerend en stimulerend ervaren. Na afloop van de meditatie is er mogelijkheid ervaringen uit te wisselen en/of vragen te stellen. Kijk in de agenda voor de precieze data.

 • Locatie: Enschede
 • Tijden: 19.30-21.30 Iedere maandag, behalve in de schoolvakantie ivm retraites.
 • Kosten: 10 euro

Je hoeft je niet op te geven voor deze avond. Gewoon komen (rond 19.15) als je zin hebt. Deze avond is niet geschikt voor beginners, kennismaking met inzichtmeditatie kan middels de basiscursus.

Jaargroep Inzichtmeditatie: ‘Anders kijken, anders zien’
Vipassana betekent anders kijken, anders zien. Kijken vanuit een boeddhistisch perspectief kan een verrijking zijn. Voor hen die al bekend zijn met (inzicht)meditatie is deze reeks van 6 zondagen. Thema’s uit het boeddhisme en meditatieproces worden verkend en benaderd vanuit een open en onderzoekende houding. Naast een theoretische invalshoek staat met name de praktische toepassing en integratie in het dagelijks leven centraal. De 6 bijeenkomsten hebben het karakter van een meditatie en bezinning en bestaan uit meditatie, lezingen, verwerkingsopdrachten en discussie. Er worden lichte huiswerkopdrachten meegegeven voor het integreren van de thema’s in het dagelijks leven. Belangrijk aspect is het samen zijn komen, het samen oefenen en delen van de ervaringen. Tijdens deze reeks komen in totaal zeven zeer ervaren en inspirerende leraren naar Enschede die graag hun ervaring en inzichten delen op een niet-dogmatische manier.

 • Locatie: Enschede
 • Tijd: 6 x op zondag van 10.00-16.30 uur
 • Kosten: 140 euro + een donatie voor de begeleiding (inschrijven voor een zondag kan ook mits er plek is. Kosten per dag zijn 30 euro + een donatie voor de begeleiding).
 • Data: 2017 15/10, 26/11, 17/12, 2018: 21/1, 25/3, 15/4.
 • Info en aanmelding: Ien Siang, iensiang@hotmail.com
 • Thema’s en docenten: 15/10: ‘Spiritualiteit’, Lars Lanke en Joost van den Heuvel Rijnders; 26/11: ‘Karma’, Jotika Hermsen; 17/12: ‘Worden wie je bent’, Riet Aarsse; 21/1: ‘Vertrouwen’, Paul Boersma; 25/3: ‘Spirituele vriendschap’, Marij Geurts; 15/4 ‘Geëngageerd boeddhisme’, Irene Bakker.

Basistraining Compassie
Compassie (of mededogen) is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel van onszelf als van anderen. Het gaat samen met de wens deze pijn en dit lijden te verlichten en de bereidheid daarin verantwoordelijkheid te nemen. Het is in onze cultuur niet vanzelfsprekend om aardig en mild naar onszelf te kijken. We kennen allemaal de kritische bril, de zelfverwijten en het oordelen. Vriendelijkheid verzacht, het verlicht ons leven en opent ons hart. Elk mens beschikt over het vermogen tot compassie. Maar niet altijd heeft dit vermogen de kans gekregen tot bloei te komen. Gelukkig kan daar door oefening iets aan worden gedaan. In deze training worden oefeningen aangeboden om meer warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met onszelf en anderen te ervaren. We beginnen met het oefenen van compassie naar onszelf, vanuit de gedachte dat we eerst iets moeten sparen, voordat we het kunnen uitgeven. Daarnaast zullen we aandacht besteden aan compassie richting anderen. In vier avonden word je meegenomen in de basisprincipes van compassie en zullen we verschillende oefeningen doen, waaronder de mettameditatie. Het is een praktische training, waarbij er voldoende ruimte zal zijn om ervaringen met elkaar te delen.

 • Locatie: Enschede
 • Tijd: 6x op dinsdag van 19:30-21:30 uur
 • Kosten: 110 euro (80 euro voor studenten en uitkeringsgerechtigden)
 • Data: 30/10, 6/11, 13/11, 20/11, 27/11, 4/12 
 • Begeleiding: Dorien Kerkhof
 • Info en opgave: dorien.kerkhof@gmail.com
 • Deelnemers: De training is geschikt voor iedereen die ervaring heeft in mindfulness, vipassana en/of inzichtmeditatie

Digitale Sangha
Een sangha is een gemeenschap van mensen die samen komen voor het beoefenen van meditatie en zich laten inspireren door de boeddhistische leer. Niet iedereen is gezegend met een plaatselijke sangha waar je fysiek bij elkaar kan komen. Om die reden ben ik sinds juni 2017 begonnen met een digitale sangha. Via het internet komen we samen voor een korte meditatie en een dhamma-lezing. Via het (gratis) gebruiksvriendelijke programma ZOOM kan je inloggen op je tablet, smartphone of laptop en live de lezing volgen. De andere deelnemers kan je zien op het scherm en na afloop kan je vragen stellen of ervaringen delen.
Kijk op de agenda voor het actuele aanbod. De meeste lezingen vinden plaats van 19.30 tot 20.45.

Enkele reacties van deelnemers:
‘Heel inspirerend voor mij nu ik door een ongeluk tijdelijk veel thuis ben en een soort thuis-retraite doe’.
‘Voor mij is dit een hele fijne vorm omdat ik nu zelf eerst mijn kinderen naar bed kan brengen en veel rust voel om te luisteren en te beoefenen’.
‘De formule is eigenlijk heel aangenaam en praktisch: je zit en luistert samen naar een dhammalezing die live wordt gegeven, zonder je te moeten verplaatsen. Komt meer binnen door de gedragenheid van de groep en het gelijktijdig samenkomen, in vergelijking met op m’n eentje een opgenomen lezing beluisteren, ook al is het via video’.

 • stuur voor 15.00 op de dag van de lezing een email naar joost@inzichtmeditatie.com
 • een kwartier voor aanvang ontvang je een mail met een link en code zodat je kan inloggen
 • je hebt dan kwartier voor audio -en soundcheck, meditatie voordat de lezing begint
 • de lezingen vinden plaats op basis van dana / donatie en na afloop kan je een bedrag naar eigen keuze overmaken.
  Iedereen is van harte welkom. Indien wij elkaar nog niet kennen stel ik het op prijs om via de telefoon kort kennis te maken, zodat ik ook wat meer zicht heb op de achtergrond van de deelnemers en ik daar ook rekening mee kan houden. Mijn telefoonnummer is 06-11318224.

Retraites
Er worden jaarlijks meerdere week- en weekendretraites georganiseerd. Kijk voor het actuele aanbod in de agenda. 

Contactinformatie

Voor meer informatie en opgave

Joost van den Heuvel Rijnders
tel. 053-4785970 / 06-11318224
inzichtmeditatie@outlook.com