Agenda

2018

September

3 september: Doorgaande meditatieavond, met meditatie en een Dhamma-lezing van Joost met als thema ’Het juweel van de sangha: terugblik op 12 jaar meditatie in Enschede en de oprichting van de SIT’, van 19.30 tot 21.30.

10 september: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Nellie, van 19.30 tot 21.30.

12 september: Start Leren Mediteren, basiscursus van 6 x op woensdag, o.l.v. Nellie. Voor meer info zie het cursusaanbod.

17 september: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Nellie, van 19.30 tot 21.30.

24 september: Doorgaande meditatieavond, met meditatie en een Dhamma-lezing van Lars met als thema ‘In hoeverre is de boeddhistische oefening religieus?’  van 19.30 tot 21.30.

30 september: Meditatiedag o.l.v. Joost van den Heuvel Rijnders. Thema is ‘Mindful living – breng de meditatie naar de markt!’ Waar is onze aandacht als we met de formele meditatie stoppen en ons dagelijks leven (de markt) weer induiken? Wat ondersteunt aandacht tijdens het praten, luisteren, boodschappen doen, appen, het werk? Deze dag oefenen we, in de stijl van Sayadaw U Tejaniya, in een ontspannen en brede aandacht. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende speelse oefeningen waarmee de relatie wordt gelegd met het leven in al zijn facetten. Geschikt voor beginners en ervaren yogis. Kosten: 20 euro (excl. donatie voor de begeleiding). Info: kijk op het cursusaanbod. Aanmelding: joost@inzichteditatie.com

 

Oktober

1 oktober: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Joost, van 19.30 tot 21.30.

8 oktober: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Joost, van 19.30 tot 21.30.

11 oktober:  Inspiratieavond met Zuster Reinalda.  Zuster Reinalda is een katholieke non in de orde van de Franciscanessen te Denekamp. Ze komt uit Indonesië en woont al jaren in Nederland. Ze leidt een leven van stilte, contemplatie en dienstbaarheid. Bezoekers van het klooster roemen haar lichtheid, humor, eenvoud en compassie. Hartkwaliteiten die ook in het boeddhisme een belangrijke rol spelen. In onze huidige tijd is een kloosterleven een stijl van leven die zelden meer voorkomt. Met de secularisering van onze samenleving verdwijnen ook de zusters en broeders die hun leven volledig wijden aan het geloof. Verdwijnen daarmee ook belangrijke waarden die zij belichamen? Wat kunnen wij leren van haar manier van leven? Nelleke Nijhuis en Joost van den Heuvel Rijnders zijn bekenden van Zuster Reinalda en geïnspireerd door haar persoonlijkheid en levensstijl. Nelleke en Joost gaan het gesprek aan, maar bezoekers zijn van harte uitgenodigd te participeren. Tessa is fotografe en maakte een prachtige serie over onze gast in haar klooster in Denekamp. Kijk hier voor een impressie: Kijk hier voor een impressie.

Van 19.30-21.30. Kosten: 5 euro, Aanmelding: joost@inzichtmeditatie.com

15 oktober: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Nellie, van 19.30 tot 21.30.

22 oktober: Geen doorgaande meditatieavond i.v.m. herfstvakantie

28 oktober: Meditatiedag o.l.v. Frits Koster. Thema is ‘Existentiële wijsheid, de drie universele karakteristieken’. Tijdens de dag worden geleide oefeningen gedaan, zoals zit-, loop- en ligmeditatie. Hierbij staat het ontwikkelen van vriendelijkheid en opmerkzaamheid (mindfulness) centraal. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van ‘interpersoonlijke mindfulness-beoefening’; waarbij in tweetallen specifieke thema’s onderzocht worden middels meditatieve dialoog. Kosten: 20 euro (excl. donatie voor de begeleiding). Info: kijk op het cursusaanbod. Aanmelding: joost@inzichtmeditatie.com

29 oktober: Doorgaande meditatieavond, met meditatie en een Dhamma-lezing van Joost met als thema ‘Mediteer met gedachten!’  van 19.30 tot 21.30.

30 oktober: Start Basistraining Compassie, van  6 x op dinsdag o.l.v. Dorien. Voor meer info zie het cursusaanbod.

 

November

5 november: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Nellie , van 19.30 tot 21.30.

12 november: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Nellie , van 19.30 tot 21.30.

19 november: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Lars , van 19.30 tot 21.30.

25 november: Meditatiedag o.l.v. Jotika Hermsen. Thema is ‘Verdieping’. Jotika (1932) is een bekende en zeer gewaardeerde gast in Enschede en we zijn blij dat zo ook dit jaar wil komen. Ze leidt een contemplatief leven. Eerst als katholieke non, nu al jaren als boeddhiste en begeleid al jaren meditatie-activiteiten. Kosten: 20 euro (excl. donatie voor de begeleiding). Info: kijk op het cursusaanbod. Aanmelding: joost@inzichteditatie.com

26 november: Doorgaande meditatieavond, met meditatie en een Dhamma-lezing van Joost met als thema ‘Kwik, kwek & kwak: de drie persoonlijkheidstypes’, van 19.30 tot 21.30.

 

December

3 december: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Lars, van 19.30 tot 21.30.

10 december: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Nellie, van 19.30 tot 21.30.

17 december: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Joost , van 19.30 tot 21.30.

2019

Januari

9 januari: Start Leren Mediteren, basiscursus van 6 x op woensdag, o.l.v. Nellie. Voor meer info zie het cursusaanbod.

27 januari: Insight Dialogue dag, Marieke Duijvestijn met assistentie van Marian Rupert.

Op deze dag wordt kennisgemaakt en vooral geoefend met Insight Dialogue: We hebben dagelijks contact met andere mensen. Gregory Kramer heeft een methode ontwikkelt waarbij meditatie wordt toegepast in dialoog met anderen. Dit gaan we oefenen. Hoe kun je meditatie toepassen in dialoog met een ander? Hoe kun je daarbij opmerkzaam blijven?

Marieke Duijvestijn (1957) beoefent sinds 2005 Vipassana-meditatie. Vanaf 2010 begeleidt zij regelmatig meditatiegroepen bij meditatiecentrum Groningen. Zij heeft speciale belangstelling voor Insight Dialogue en volgde diverse retraites bij  Gregory Kramer en andere Insight Dialogue leraren. In het dagelijks leven is zij werkzaam als coach voor werk- en levensvragen en trainer mindfulness, compassie en verbindend communiceren.

De dag kent een aantal vaste onderdelen zoals een begeleide zit- en loopmeditatie. Daartussendoor wordt kort uitleg gegeven over Insight Dialoque en veel geoefend.
Kosten: 20 euro (excl. donatie voor de begeleiding). Info: kijk op het cursusaanbod. Aanmelding: joost@inzichtmeditatie.com