Agenda

2019

 

Juli

1 juli: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Lars, van 19.30 tot 21.30.

8 juli: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Joost, van 19.30 tot 21.30.

 

Augustus

SIT heeft een nieuwe eigen ruimte. Vanaf 1 augustus huren wij een ruimte aan Lijsterstraat 11. Voorheen was dit Het Kompas. Op de parkeerplaats, voor het pand, vind je de ingang van SIT uiterst links, voorbij de fietsenstalling. Parkeren is gratis, fietsen kunnen in de stalling.

13-17 augustus: We maken onze eigen ruimte tijdens deze dagen ruimte klaar voor de meditatie! Er wordt geverfd, schoongemaakt en andere eenvoudige klussen gedaan. Alle helpende handen zijn van harte welkom. Voor meer info: joost@inzichtmeditaite.com, 06-1131 8224.

25 augustus: Open Huis. Nieuwsgierig naar de nieuwe ruimte aan de Lijsterstraat nummer 11 (voorheen Het Kompas)? Loop binnen, krijg een rondleiding of leid jezelf rond en drink met ons binnen of buiten een kopje thee en koffie. Inlopen kan tussen 14.00-16.00. Welkom!

26 augustus: Doorgaande meditatieavond, met meditatie en een Dhamma-lezing van Joost als thema ‘Dana parami – de vreugde van het geven’. Van 19.30 tot 21.30.

 

September

2 september: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Joost, van 19.30 tot 21.30.

8 september: Verdiepingsdag, o.lv. Riët Aarsse. Thema: ‘De vreugde van aanwezig zijn’.

Meditatie met o.a. Insight Dialogue. Kosten: 20 euro + een donatie voor de begeleiding, aanmelding: joost@inzichtmeditatie.com. Voor meer informatie kijken op de site bij cursusaanbod.

Tijdens deze dag maken we kennis met de richtlijnen van Insight Dialogue. De oefening wordt geleidelijk aan opgebouwd, waarbij we leren vertrouwen op de basis van onze eigen meditatie terwijl we in dialoog met een meditatiepartner een aantal kernleringen van de Boeddha exploreren. Het thema is rond ‘aanwezig zijn’. Present zijn is een vorm van grote vrijgevigheid die ons en anderen veel vreugde kan geven. De dag verloopt in stilte met uitzondering van de momenten dat we in dialoog oefenen. Voor iedereen die bekend is met stiltemeditatie. Mensen zonder ID ervaring kunnen kennismaken met ID, mensen met ID ervaring kunnen tijdens deze dag verder oefenen en verdiepen.

Riët Aarsse begeleidt meditatie (vipassana en metta) en cursussen sinds 2012. Van huis uit is ze onderzoekspsycholoog. Ze heeft intensief gemediteerd in Azië en studeert Boeddhistische psychologie (abhidhamma) bij westerse en oosterse leraren. In 2012 kwam ze in contact met Insight Dialogue. Ze was diep onder de indruk van de kracht van de oefening en ervoer het als een waardevolle aanvulling op stilte meditatie. Ze is in ontwikkeling tot leraar Insight Dialogue met Phyllis Hicks als mentor en Bart van Melik als supervisor. Zij is diep geïnspireerd door de heilzame veranderingen die de dhamma teweeg kan brengen in en tussen mensen. Ze is initiator van de website amsterdaminzichtmeditatie.

9 september: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Nellie, van 19.30 tot 21.30.

11 september: Start basiscursus Leren Mediteren o.l.v. Nellie Tankink, 6 x op woensdag van 19.30-21.30. Kijk op de site bij Cursusaanbod voor meer informatie.

16 september: Doorgaande meditatieavond, met meditatie en een Dhamma-lezing van Lars met als thema ‘Nekkhamma parami: loslaten en afstand nemen’. Van 19.30 tot 21.30.

23 september: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Joost, van 19.30 tot 21.30.

30 september: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Nellie, van 19.30 tot 21.30.

 

Oktober

7 oktober: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Joost, van 19.30 tot 21.30. Deze avond staat in het teken van mettameditatie (metta parami), het ontwikkelen van vriendelijkheid.

10 oktober: Start Basiscursus Boeddhisme o.l.v. Joost van den Heuvel Rijnders, 8 x op donderdagavond van 19.30-21.30. De cursus is bewust verspreid over 5 maanden, zodat de deelnemers ruim de tijd hebben om thuis een hoofdstuk te lezen uit het boek ‘Terug naar de markt’ en te onderzoeken op welke manier de thema’s voorbij komen in hun dagelijks leven.  Kijk op de site bij Cursusaanbod voor meer informatie.

14 oktober: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Lars, van 19.30 tot 21.30.

21 oktober: Geen doorgaande meditatieavond i.v.m. de herfstvakantie 

27 oktober: Verdiepingsdag, o.lv. Andre van der Braak. Thema: ‘Het pad van de bodhisattva’. Kosten: 20 euro + een donatie voor de begeleiding, aanmelding: joost@inzichtmeditatie.com. Voor meer informatie kijken op de site bij cursusaanbod.

André van der Braak is sinds 2012 verbonden aan de faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam, als hoogleraar Boeddhistische filosofie in dialoog met andere levensbeschouwelijke tradities. Daarnaast is hij sinds 2013 geautoriseerd zenleraar binnen de Maha Karuna Chan traditie van Ton Lathouwers. Hij is als zenleraar actief bij Zen in Baarn. Meer informatie.

28 oktober: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Joost, van 19.30 tot 21.30.

 

November

4 november: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Nellie, van 19.30 tot 21.30.

11 november: Doorgaande meditatieavond, met meditatie en een Dhamma-lezing van Joost met als thema ‘Viriya parami: energie, toewijding en inzet’,  Van 19.30 tot 21.30.

18 november: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Lars, van 19.30 tot 21.30.

24 november: Verdiepingsdag, o.lv. Jotika Hermsen. Thema: ‘Upekkha parami: gelijkmoedigheid’. Kosten: 20 euro + een donatie voor de begeleiding. Aanmelding: joost@inzichtmeditatie.com. Voor meer informatie kijken op de site bij cursusaanbod.

Jotika Hermsen, in haar arbeidzaam leven docente theologie en agogie, heeft vele jaren geleefd als katholieke non en is in 1992 ingewijd als boeddhiste met acht leefregels. Sinds die tijd begeleidt ze boeddhistische retraites in binnen- en buitenland. Ze is verantwoordelijk voor de retraites van Sangha Metta en komt al vele jaren naar Enschede.

22-24 november: Yoga en meditatieweekend in Denekamp o.l.v. Marion Werger & Joost van den Heuvel Rijnders. Organisatie is in handen van Stichting Inzichtmeditatie Twente (SIT, www.inzichtmeditatie.com).  Het is een mooie gelegenheid om wat langer te mediteren, te oefenen in yoga en in stilte door te brengen. Het weekend zal voornamelijk bestaan uit yoga- en meditatieoefeningen. De meditaties komen voort uit de vipassana traditie en komen overeen met mindfulness meditatie. Yoga is in de style van Yin Yoga en Slow Flow Yoga met Qi Qong. Het weekend is geschikt voor een ieder die in meer of mindere mate bekend is met mindfulness, vipassana of yoga en graag wil verstillen en vertragen om ruimte te maken in hoofd en lichaam. Meer informatie over Joost en over Marion.

Tijden: vrijdag 20.00 – zondag 16.00. Kosten 195 euro voor een eenpersoonskamer, inclusief vegetarische maaltijden, koffie en thee. Exclusief: de begeleiding, deze vindt plaats op basis van een donatie (dana). Informatie en aanmelden: Thea van der Meer: theadoravandermeer@gmail.com

25 november:  Doorgaande meditatieavond, met meditatie en een Dhamma-lezing van Joost met als thema ‘Sacca parami: eerlijkheid’. Van 19.30 tot 21.30.

 

December

 

2 december: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Nellie, van 19.30 tot 21.30.

9 december: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Joost, van 19.30 tot 21.30.

16 december: Doorgaande meditatieavond, met meditatie en een Dhamma-lezing van Lars als thema ‘Khanti parami: geduld ’. Van 19.30 tot 21.30.

23 december: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Nellie.  Dit is een stilte avond, zonder vast schema van zitten en lopen. Vooraf is er een korte instructie over ‘de anarchistische meditatie’ waarbij we vooral opmerking leren zijn van de intentie waarmee we mediteren. Na afloop is er, zoals gebruikelijk, thee en de mogelijkheid ervaringen te delen. Meer info over deze meditatie:

30 december: Doorgaande meditatieavond met als Thema ‘Van Oud naar Nieuw’. Loslaten van het oude (bij loslaten komt ook in dankbaarheid terugzien als onderdeel aan de orde terug) en openen voor het nieuwe’, met begeleiding van Nellie, 19.30 tot 21.30.

 

Januari

6 januari: Doorgaande meditatieavond, met meditatie en een Dhamma-lezing van Joost met als thema ‘Panna parami: wijsheid of inzicht in de drie universele kenmerken van het bestaan’. Van 19.30 tot 21.30.

9 februari: Verdiepingsdag, o.lv. Joost van den Heuvel Rijders. ‘Thema: Sila parami: ethiek, begin- en eindpunt van het pad’ Kosten: 20 euro + een donatie voor de begeleiding, aanmelding: joost@inzichtmeditatie.com. Voor meer informatie kijken op de site bij cursusaanbod.
Joost van den Heuvel Rijnders (1975) begon in 1995 met het beoefenen van vipassana. Hij deed en volgde vele retraites en na zijn studie vertrok hij naar Azië en mediteerde drie jaar intensief in Birma en Nepal. Hij begeleidt sinds 2005 meditatieactiviteiten waaronder korte en lange retraites in Nederland en België.
Joost is auteur van het boek ‘Terug naar de markt’ (Asoka 2017). Dit boek gaat over het integreren van de boeddhistische zienswijze in het dagelijks leven. Kijk hier voor meer informatie over Joost.

 

Maart

1 maart: Verdiepingsdag, o.lv. Ank Schravendeel. ‘Thema: Mede vreugde: “Ik ben gelukkig omdat jij gelukkig bent”. Die houding beïnvloedt hoe je met elkaar omgaat (vergelijken, jaloers zijn, de ander zijn geluk misgunnen). De houding van mede vreugde en dankbaarheid maakt concentratie en inzet meer toegankelijk’. Kosten: 20 euro + een donatie voor de begeleiding, aanmelding: joost@inzichtmeditatie.com. Voor meer informatie kijken op de site bij cursusaanbod.

Ank Schravendeel, beoefent Vipassana meditatie sinds 1988. Ank leerde vipassana van Johan Tinge, de Thaise meditatieleraar Mettavihari en Frits Koster. Vanaf 2004 verdiepte ze zich in metta meditatie bij Visu Teoh en Christina Feldman. Sinds 2010 zijn Patricia en Charles Genoud haar leraren, die Vipassana en metta meditatie combineren. Ank begeleidt retraites sinds 2007, ze liep daarvoor stage bij Frits Koster. Kijk hier voor meer informatie over Ank.