Agenda

2019

 

Oktober

7 oktober: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Joost, van 19.30 tot 21.30. Deze avond staat in het teken van mettameditatie (metta parami), het ontwikkelen van vriendelijkheid.

10 oktober: Start Basiscursus Boeddhisme o.l.v. Joost van den Heuvel Rijnders, 8 x op donderdagavond van 19.30-21.30. De cursus is bewust verspreid over 5 maanden, zodat de deelnemers ruim de tijd hebben om thuis een hoofdstuk te lezen uit het boek ‘Terug naar de markt’ en te onderzoeken op welke manier de thema’s voorbij komen in hun dagelijks leven.  Kijk op de site bij Cursusaanbod voor meer informatie.

14 oktober: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Lars, van 19.30 tot 21.30.

12 oktober: Klus en schoonmaakochtend. Voor iedereen die een praktische bijdrage wil leveren aan de ruimte. We beginnen met meditatie en daarna doen met elkaar eenvoudige, lichte klusjes, binnen en buiten, en maken het pand extra schoon. Elkaar informeel ontmoeten buiten het kussentje om schept een band. Het delen van je tijd, energie en eventueel kennis is bovendien een mooie vorm van dana (vrijgevigheid). Joost en andere bestuursleden zijn in ieder geval aanwezig. Van 09.00-12.00. Opgave:  joost@inzichtmeditatie.com

21 oktober: Geen doorgaande meditatieavond i.v.m. de herfstvakantie 

27 oktober: Verdiepingsdag, o.lv. Andre van der Braak. Thema: ‘Het pad van de bodhisattva’. Kosten: 20 euro + een donatie voor de begeleiding, aanmelding: joost@inzichtmeditatie.com. Voor meer informatie kijken op de site bij cursusaanbod.

André van der Braak is sinds 2012 verbonden aan de faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit in Amsterdam, als hoogleraar Boeddhistische filosofie in dialoog met andere levensbeschouwelijke tradities. Daarnaast is hij sinds 2013 geautoriseerd zenleraar binnen de Maha Karuna Chan traditie van Ton Lathouwers. Hij is als zenleraar actief bij Zen in Baarn. Meer informatie.

28 oktober: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Joost, van 19.30 tot 21.30.

 

November

4 november: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Nellie, van 19.30 tot 21.30.

10 november: Stiltedag, mediteer met elkaar,  zonder begeleiding en met een schema waarbij we zit- en loopmeditatie afwisselen. De lunch gebruiken we in stilte. Met name geschikt voor deelnemers met ervaring. SIT zorgt voor de ruimte, koffie en thee. Neem je eigen lunch mee. Van 10.00-16.30. Kosten: dana, een vrije gift voor SIT. Opgave: Andrei Zinin: andrey_zi@hotmail.com

11 november: Doorgaande meditatieavond, met meditatie en een Dhamma-lezing van Joost met als thema ‘Viriya parami: energie, toewijding en inzet’,  Van 19.30 tot 21.30.

18 november: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Lars, van 19.30 tot 21.30.

24 november: Verdiepingsdag, o.lv. Jotika Hermsen. Thema: ‘Upekkha parami: gelijkmoedigheid’. Kosten: 20 euro + een donatie voor de begeleiding. Aanmelding: joost@inzichtmeditatie.com. Voor meer informatie kijken op de site bij cursusaanbod.

Jotika Hermsen, in haar arbeidzaam leven docente theologie en agogie, heeft vele jaren geleefd als katholieke non en is in 1992 ingewijd als boeddhiste met acht leefregels. Sinds die tijd begeleidt ze boeddhistische retraites in binnen- en buitenland. Ze is verantwoordelijk voor de retraites van Sangha Metta en komt al vele jaren naar Enschede.

22-24 november: Yoga en meditatieweekend in Denekamp o.l.v. Marion Werger & Joost van den Heuvel Rijnders. Organisatie is in handen van Stichting Inzichtmeditatie Twente (SIT, www.inzichtmeditatie.com).  Het is een mooie gelegenheid om wat langer te mediteren, te oefenen in yoga en in stilte door te brengen. Het weekend zal voornamelijk bestaan uit yoga- en meditatieoefeningen. De meditaties komen voort uit de vipassana traditie en komen overeen met mindfulness meditatie. Yoga is in de style van Yin Yoga en Slow Flow Yoga met Qi Qong. Het weekend is geschikt voor een ieder die in meer of mindere mate bekend is met mindfulness, vipassana of yoga en graag wil verstillen en vertragen om ruimte te maken in hoofd en lichaam. Meer informatie over Joost en over Marion.

Tijden: vrijdag 20.00 – zondag 16.00. Kosten 195 euro voor een eenpersoonskamer, inclusief vegetarische maaltijden, koffie en thee. Exclusief: de begeleiding, deze vindt plaats op basis van een donatie (dana). Informatie en aanmelden: Thea van der Meer: theadoravandermeer@gmail.com

25 november:  Doorgaande meditatieavond, met meditatie en een Dhamma-lezing van Joost met als thema ‘Sacca parami: eerlijkheid’. Van 19.30 tot 21.30.

 

December

 

2 december: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Nellie, van 19.30 tot 21.30.

9 december: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Joost, van 19.30 tot 21.30.

16 december: Doorgaande meditatieavond, met meditatie en een Dhamma-lezing van Lars als thema ‘Khanti parami: geduld ’. Van 19.30 tot 21.30.

23 december: Doorgaande meditatieavond, met begeleiding van Nellie.  Dit is een stilte avond, zonder vast schema van zitten en lopen. Vooraf is er een korte instructie over ‘de anarchistische meditatie’ waarbij we vooral opmerking leren zijn van de intentie waarmee we mediteren. Na afloop is er, zoals gebruikelijk, thee en de mogelijkheid ervaringen te delen. Meer info over deze meditatie:

30 december: Doorgaande meditatieavond met als Thema ‘Van Oud naar Nieuw’. Loslaten van het oude (bij loslaten komt ook in dankbaarheid terugzien als onderdeel aan de orde terug) en openen voor het nieuwe’, met begeleiding van Nellie, 19.30 tot 21.30.

 

Januari

6 januari: Doorgaande meditatieavond, met meditatie en een Dhamma-lezing van Joost met als thema ‘Panna parami: wijsheid of inzicht in de drie universele kenmerken van het bestaan’. Van 19.30 tot 21.30.

8 januari: Start basiscursus Leren Mediteren o.l.v. Nellie Tankink, 6 x op woensdag van 19.30-21.30. Andere data: 15/1, 22/1, 29/1, 5/2, 12/2. Kijk op de site bij Cursusaanbod voor meer informatie.

9 februari: Verdiepingsdag, o.lv. Joost van den Heuvel Rijders. ‘Thema: Sila parami: ethiek, begin- en eindpunt van het pad’ Kosten: 20 euro + een donatie voor de begeleiding, aanmelding: joost@inzichtmeditatie.com. Voor meer informatie kijken op de site bij cursusaanbod.
Joost van den Heuvel Rijnders (1975) begon in 1995 met het beoefenen van vipassana. Hij deed en volgde vele retraites en na zijn studie vertrok hij naar Azië en mediteerde drie jaar intensief in Birma en Nepal. Hij begeleidt sinds 2005 meditatieactiviteiten waaronder korte en lange retraites in Nederland en België.
Joost is auteur van het boek ‘Terug naar de markt’ (Asoka 2017). Dit boek gaat over het integreren van de boeddhistische zienswijze in het dagelijks leven. Kijk hier voor meer informatie over Joost.

 

Maart

1 maart: Verdiepingsdag, o.lv. Ank Schravendeel. ‘Thema: Mede vreugde: “Ik ben gelukkig omdat jij gelukkig bent”. Die houding beïnvloedt hoe je met elkaar omgaat (vergelijken, jaloers zijn, de ander zijn geluk misgunnen). De houding van mede vreugde en dankbaarheid maakt concentratie en inzet meer toegankelijk’. Kosten: 20 euro + een donatie voor de begeleiding, aanmelding: joost@inzichtmeditatie.com. Voor meer informatie kijken op de site bij cursusaanbod.

Ank Schravendeel, beoefent Vipassana meditatie sinds 1988. Ank leerde vipassana van Johan Tinge, de Thaise meditatieleraar Mettavihari en Frits Koster. Vanaf 2004 verdiepte ze zich in metta meditatie bij Visu Teoh en Christina Feldman. Sinds 2010 zijn Patricia en Charles Genoud haar leraren, die Vipassana en metta meditatie combineren. Ank begeleidt retraites sinds 2007, ze liep daarvoor stage bij Frits Koster. Kijk hier voor meer informatie over Ank.